SHIV NADAR FOUNDATION SCHOOL

FARIDABAD, HARYANA

The design of the Shiv Nadar school captures the ambience of a great learning space. It integrates natural habitats, with plentiful natural light and free flow of air. The School is green and environmentally friendly. The school caters to three types of learning - teacher to student, student to student and student individually. The design integrates space needs of the social growth of the child through peer interactions and space for the child to be alone, whether outdoor or in the library. The central idea of the spatial organization is to promote learning by doing and thinking beyond books and walls. This is reflected in the way indoor and outdoor spaces are linked together.

The design drivers such as designing with a child’s perspective, creating boundary-less learning space, designing spaces and not forms, encouraging indoor and outdoor learning, breaking away from the conventional learning space and integrating nature in the design have been key contributors to the design.

  • Design with creative pedagogical model that provides optimal learning environment
  • Expression of 'freedom' by diminishing physical confines
  • Unconventional spatial perception of 'school'
  • Shaded paths outdoor spaces to encourage learning and playing outside the 'classroom'

PROJECT DETAILS

  • Location: Faridabad, Haryana
  • Project area: 235661 SF
  • Services: Master Planning, Architecture, Interior Design, Structural, Landscape, Sustainable Design, MEP Engineering
  • Accolade:

RELATED PROJECTS